Bilder från studentfirande på Alléskolan i Hallsberg ifjol. Foto: SVT

Så blir studentfirandet i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det inget traditionellt firande för landet gymnasiestudenter. Inga större samlingar eller parader får förekomma, och inte heller fester på lastbilsflak. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under en presskonferens på tisdagen. Här listar vi hur länets gymnasieskolor planerar inför studentfirandet.

Hallsbergs kommun:

För de 375 elever som studerar på Alléskolan i Hallsberg kommer det i år att arrangeras ett utspring, men det kommer ske utan anhöriga och vänner. Istället planerar man att filma och streama. Innan utspringet äger rum, är planen att eleverna samlas klassvis för festligheter och utdelning av betyg.

– Vi kommer gör allt för att det ska blir så festligt och minnesvärt som möjligt för våra elever, säger Marie Kilk, som är förbundsdirektör på sydnärkes utbildningsförbund.

Karlskoga och Degerfors kommun:

Studenterna på Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors kommer att få göra sina utspring genom olika entrédörrar på skolan, så att klasserna är på olika ställen. Föräldrar och anhöriga uppmanas att stanna hemma. Planen är de ska kunna följa utspringet via en live-sändning.

– Det kommer bli annorlunda. Inget gemensamt utspring och inga studentflak på skolans område. Men trots att allt inte kommer vara som vanligt hoppas vi ändå att det blir en minnesvärd dag, säger Mikael Blom som är gymnasiechef.

Betyg och stipendier delas som vanligt ut i klassrummen.

Hällefors kommun:

Studenterna på Pihlskolan i Hällefors kommer att få ha utspring men utan släkt och vänner. Utspringet kommer att livestreamas och filmas. Därefter kommer studenterna samlas i Krokbornsparken med max fyra stycken anhöriga per elev.

– Det gör att man inte kan samlas på samma ställe. De kommer att få lämna i olika grupper och på olika tider. Även under studentlunchen kommer vi att sprida ut dem, säger rektorn Greta Hidén.

Lindesbergs kommun:

Även på Lindeskolan kommer det ske utspring, men klassvis och med begränsat antal anhöriga. Innan utspringet kommer samling ske i klassrummen för utdelning av betyg.

– Det är klokt att ändå försöka balansera det så att studenterna får en bra dag. De har kämpat länge och för dem sker detta bara en gång, säger Staffan Hörnberg som är gymnasiechef.

Örebro kommun:

Studentfirandet kommer att pågå under flera dagar, från 1 till 4 juni. Firandet kommer att ske inom skolans väggar och något traditionellt utspring blir det inte. Hur utspringet kommer gå till är inte beslutat ännu utan varje gymnasieskola kommer nu att se över möjligheterna att planera i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.