Gymnasiechefen Mokhtar Bennis ska informera om studentfirandet. Foto: Linnea Ömmelspång/Jesper Mattsson/SVT

Studentfirandet i Örebro kommun sprids ut på flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget traditionellt studentutspring för Örebro kommuns gymnasieelever.

Det beskedet lämnade kommunen på en presskonferens idag. Studentfirandet kommer dessutom inte att ske på en och samma dag, utan pågå under flera dagar.

– Under de här rådande omständigheterna inser vi att ett helt traditionellt firande inte kan arrangeras, men vi vet också att alla studenter förtjänar en minnesvärd avslutning, sa gymnasiechefen Mokhtar Bennis, under onsdagens presskonferens.

Beskedet är att studenten kommer att firas, men inom skolans väggar. Firandet kommer inte att ske på en och samma dag, utan delas upp från den 1 till 4 juni.

Inget studentutspring

Det kommer inte heller att ske något traditionellt utspring.

– Vi kommer inte kunna förena ett ansvarsfullt firande, med ett traditionellt utspring. Utifrån våra förutsättningar och storlek som kommun, våra skolors placeringar, antal elever och antal klasser.

Studenterna ska trots det kunna genomföra i princip alla aktiviteter kopplat till firandet.

– Men det kommer ske inom skolans inre väggar och i olika etapper. Dessutom varvas fysiska träffar med digitala, där kommer skolorna återkomma till hur det kommer se ut.

Korteger ställs in

Örebro kommun väljer att även följa rekommendationerna som regeringen gick ut med under tisdagen – att inga studentflak kommer att framföras på gatorna.

– Det är inte möjligt längre och det stämmer väl överens med hur vi i den här situationen hanterar och väljer att fira studenten, säger Mokhtar Bennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.