Foto: Jesper Mattsson/SVT

Studentfirandet i Örebro: sannolikt ingen kortege och annorlunda utspring

Uppdaterad
Publicerad

Innanför skolans väggar kommer kommunen försöka anordna ceremonierna så nära verkligheten som det går, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef Örebro kommun. Men i nuläget har han svårt att se hur den sedvanliga kortegen genom stan ska kunna genomföras.

Omkring 1 600 elever på Örebros fem kommunala gymnasieskolor tar studenten i början av juni. I spåren av Coronakrisen kommer firandet sannolikt se annorlunda ut. I alla fall när det gäller det som sker utanför skolorna.

– Utspringet kommer vi att behöva anpassa, säger Mokhtar Bennis.

Coronaviruset i Örebro län

Besked efter påsk

Men han trycker på att gymnasieförvaltningen inte har tagit något beslut om hur den delen ska hanteras ännu. Kortegen har han svårt att se hur den ska kunna genomföras. Där är också polisen och andra kommunala förvaltningar inblandade, efter påsk kommer troligtvis besked i den frågan.

Får samlas inne i skolan

Att samla människor på skolgården för att ta emot alla studenter är inte förenligt med regeringens beslut om att högst 50 personer får samlas. Det gäller dock inte inne i skolan, enligt Bennis. Där kommer de försöka hålla på de traditioner som finns. Däremot ser han inte att samlingar av alla studenter i aulan är lämpligt.

– Vi måste tänka på att det finns lärare i riskgrupperna, säger Mokhtar Bennis.

Enligt Mokhtar Bennis har det börjat komma frågor från elever och anhöriga till rektorerna.

– Grundtanken är att vi kommer göra så gott vi kan. Det kommer säkert bli anpassningar men det har människor säkert förståelse för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet