I klippet hör du vad kommunen gör för att gynna det lokala näringslivet Foto: Martin Wik/SVT

Så drabbas Ljusnarsberg om småföretagen går under

Publicerad

Över 650 jobb och nära 50 miljoner årligen i skatteintäkter. Så mycket bidrar småföretagarna med i Ljusnarsbergs kommun. I dagsläget har många mindre företag det jobbigt.

Skulle coronakrisen tvinga flera småföretag i konkurs skulle det kunna få rejält stora konsekvenser för kommunen, det menar kommunalrådet Ewa-Leena Johansson.

– I första hand tappar vi arbetstillfällen och i andra hand mindre skatteintäkter. Och tappet av skatteintäkter måste vi ta någonstans ifrån. I det steget drabbar det andra kommunala verksamheter och i förlängningen kommunens invånare.

Coronaviruset i Örebro län

”Handla lokalt”

Kan ni som kommun stötta företagen ekonomiskt?

– Nej, vi kan inte ge dem pengar på det sättet.

Vad tycker du man som kommuninvånare bör tänka på i dessa tider?

– Handla lokalt. Vi måste se till att stötta våra lokala företag om vi vill ha dem kvar. Var försiktiga, men försök att leva så normalt som möjligt, för annars kan det ju faktiskt bli så att vi efter att viruset försvunnit står utan mycket av den service vi har i dag.

I klippet: Hör kommunalrådet berätta om vad kommunen gör för att gynna det lokala näringslivet och vad minskade skatteintäkter skulle få för konsekvenser för den enskilde medborgaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet