Så går mordutredningen vidare: ”Har inte tappat tempo”

Uppdaterad
Publicerad

Byte av spaningsledare mitt under pågående mordutredning har inte påverkat utredningen negativt enligt polisens utredningschef, Lars Bergman.

– En eller två personer kan alltid ersättas. Det här är ett lagarbete, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Peter Springare ut och Mikael Nykvist in som spaningsledare.

Mitt under pågående semestertider kom nyheten att polisen valt att plocka bort Peter Springare från utredningen av det uppmärksammade mordet på en 45-årig kvinna.

Hjärstamordet

Lars Bergmans budskap till allmänheten är att mordutredningen rullar på precis som den ska utan några komplikationer.

– Min bedömning är att utredningen inte påverkas överhuvudtaget. I alla utredningar har vi redundans. Folk kan bli sjuka och man kan bli överkörd på väg till jobbet. Vad som helst kan hända och man är aldrig ensam i ett ärende. Det här är en hel organisation som vi bygger runt ett grovt våldsbrott, säger Bergman.

”Varit en professionell överlämning”

Överlämningen till den nya spaningsledaren har också fungerat bra enligt utredningschefen.

– Jag tycker att det har varit en professionell överlämning. Mikael Nykvist som nu är spaningsledare är ju en erfaren utredare. Han har haft flera större utredningar historiskt i Örebro. Min bedömning är att vi inte har tappat någon tempo alls. Jag utgår från att det även är åklagarmyndighetens bedömning, säger Bergman.

Många utredare arbetar för fullt

Han betonar extra noga att det finns en stark grupp som arbetar kring mordutredningen som inte är beroende av enskilda personer.

– Vi har en organisation kring mordet, ett 20-tal utredare i gång och en spaningsledning. Jag tycker inte att man ska överdriva sina egna roller i en utredning. Det här är ett lagarbete där laget gör helheten. En eller två personer kan alltid ersättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet