Andreas Ericson är reporter på SVT Nyheter. Foto: Linda Haglund/SVT

Så gjorde vi granskningen

Publicerad

SVT har granskat samtliga kandidater som ställer upp i höstens kommunalval i Örebro län. Nu förklarar vi hur det gick till.

Den 10 april var sista dag för partierna att beställa valsedlar inför höstens val för att partierna skulle vara garanterade att få valsedlarna senast 45 dagar före valet.

I slutet av april begärde vi ut listor på vilka personer som kandiderar till kommunfullmäktige i någon av länets tolv kommuner.

1 884 personer

Totalt handlade det om 1 884 personer som representerar något av de 16 partier som skickat in vallistor. Efter att vi initierat granskningen har några ytterligare personer tillkommit.

Med hjälp av personnummer har vi sedan gjort slagningar i olika databaser och gjort sökningar hos tingsrätter runt om i landet. Vi har gått igenom domar, stämningsansökningar och strafförelägganden men även tagit del av ekonomisk information gällande kandidaterna.

Begått grövre brott

Många av brotten är trafikförseelser men för att vi ska räkna med brottet krävs att körkortet återkallats eller att kandidaten överklagat boten till tingsrätt. Flera av kandidaterna har begått grövre brott som grov misshandel, narkotikabrott och rattfylleri.

I efterhand har vi räknat ut hur många av partiernas kandidater som har lagförts för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer