Sverigedemokrater hotade ungdomar med misshandel

Publicerad

Två Sverigedemokrater har tillsammans med en tredje man åtalats misstänkta för olaga hot och ofredande efter att ha hotat flera ungdomar med ett basebollträ. Efter att SVT ställt frågor om åtalet har männen nu avsagt sig sina politiska engagemang.

Det var förra sommaren som en grupp badsugna ungdomar hade sökt sig till ett kalkbrott i länet. Utan vetskap om att platsen låg på privat mark badade och grillade de. Polisen kunde i efterhand konstatera att det saknades skyltning om att de rörde sig på privat mark.

När den Sverigedemokrat som äger marken upptäckte ungdomarna så sa han åt dem att lämna området. Situationen urartade och han ringde efter ytterligare två män. En av de rusade ut sin bil med ett basebollträ och skrek frågande vem han skulle slå ned först.

Fångades på film

En av ungdomarna filmade händelsen och filmen visar hur de två sverigedemokraterna tillsammans med en tredje man hotar ungdomar med bland annat ett basebollträ.

I förhör berättar ungdomarna att männen även ska ha skrikit rasistiska kommentarer.

– Har man uttryckt sig rasistiskt då är man naturligtvis inte välkommen som kandidat i vårt parti, säger Per Söderlund som är distriktsordförande i Sverigedemokraterna.

Männen har åtalats för olaga hot och ofredande?

– Det är heller inte acceptabelt beteende.

Åklagaren har dock inte valt att väcka åtal för de rasistiska uttalandena eftersom ord står mot ord i den frågan.

Kandiderar till fullmäktige

Två av männen kandiderar på Sverigedemokraternas valsedel i en kommun i länet. Männen nekar till brott men efter att SVT ställt frågor om åtalet har kandidaterna valt att avsäga sig sina uppdrag.

– Jag kontaktade personerna och bad dem sammanfatta vad som hänt. Sedan sa jag att det bästa ni kan göra är att avsäga er kandidatur och det gjorde de också, säger Per Söderlund.

Många dömda

I Örebro län har Sverigedemokraterna 96 kandidater som ställer upp i kommunalvalet i de olika kommunerna. Av dem är 18 sedan tidigare lagförda för brott. Förutom trafikförseelser har kandidater dömts för bland annat stöld och olovlig körning. Ytterligare en kandidat har nyligen åtalats för olaga hot.

– Är det grövre brott så ska man inte kunna kandidera, säger Per Söderlund. Jag vet inte alltid vad det handlar om men är det fråga om fortkörningar och små förseelser så kan man kandidera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer