• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Filma, fota och samla på dig så mycket fakta som möjligt om vägskadan. Men det är inte säkert att det hjälper. Foto: SVT

Så ökar du chansen till ersättning för bilskador på dåliga vägar

Uppdaterad
Publicerad

Filma, fotografera och ta vittnesuppgifter. Men du kommer troligen ändå ha svårt att få ut någon ersättning av en väghållare om du får skador på bilen.

På Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännens Riksförbund, är frågan om ersättning för skador på bilar som blivit efter att man kört på dåliga vägar ett återkommande ämne.

Enligt lag ligger det nämligen på föraren att bevisa att skadan uppkommit av väghållarens oaktsamhet eller försumlighet – och inte att man som bilist varit ouppmärksam.

De flesta fallen leder inte till ersättning

Trafikverket är tydliga med vad som gäller redan på sin hemsida:

”Vi vill vara tydliga med att de flesta skadefallen inte leder till ersättning. Avgörande är om vi eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet. Det är du som drabbats av en skada som har bevisbördan.”

Lagen ”piskar inte på” väghållaren

På M Sverige menar man att det finns två sidor av lagen.

– Det finns ingen chans att Trafikverket ständigt ska kunna känna till skador som sker på alla vägar i samma sekund som de sker, menar jurist Andreas Bredskog på M Sverige. Men skador man får kännedom om ska åtgärdas skyndsamt. Å andra sidan kan man konstatera att lagen inte heller direkt piskar på väghållaren att fixa felen som blir och någon definition av ”skyndsamt” finns inte.

Bevis och dokumentation

Det vanligaste felet man gör som bilist förklarar Andreas Bredskog är att man har för dåliga bevis eller dokumentation från platsen.

– Många tänker att ”det där gör jag sen”, men så kan man inte tänka. Det bästa är att snabbt ta bilder och filma olycksplatsen för att kunna bevisa om det saknats tillräckligt med varningsskyltar eller att felet inte gått att upptäcka trots att man kört lagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.