Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arvid Rödings väg i Laxå är en av platserna som SVT:s team besökt och där det finns en hel del att göra i form av vägunderhåll. Foto: SVT

Sprickor, potthål och gropar – vi åkte till tittarnas värsta vägar

Publicerad

Efter att ha chattat i flera dagar om vägarnas skick i länet har vi åkt till några av de platser som ni tittare pekat på som riktigt dåliga.

Först och främst – vad som är en riktigt dålig väg varierar mycket beroende på var i länet vi befinner oss. En väg som flera rapporterat om som katastrofdålig i centrala Örebro kan vara i betydligt bättre skick än en väg som finns i en mindre kommun som Laxå.

Men visst finns det jobb åt både asfaltsläggare och väghyvlar i vårt område.

Vägunderhållet upplevs som sämre

Kenneth Johansson kör både bil och spannmålsbil i trakterna kring Odensbacken och konstaterar att vägunderhållet blivit allt sämre under åren.

– Jag har varit med om att lastbilen bara sjunkit ner i marken på vissa vägavsnitt där jag tidigare kunnat köra och då undrar man ju hur det är ställt egentligen.

Många som varit inne i vår chatt konstaterar samma sak – vägunderhållet blir allt sämre. Även de åtgärder som vidtas är av halvdålig kvalitet.

”Allting kostar ju pengar”

Kenneth Johansson sammanfattar läget som han ser det:

– Allting kostar ju pengar och det får inte kosta några pengar idag. Förr hade de tre lastbilar och två väghyvlar bara i Sköllersta – idag finns det ju inte en väghyvel i länet knappt!

SVT rapporterade · Ställ dina frågor till ansvariga om vägskicket i Örebro kommun

09.46
Hej. Nu öppnar vi chatten.
Mvh
/Philip, reporter. 
09.58
Snälla, kan ni göra något NU åt den provisoriska gropiga asfaltläggningen vid busshållplatsen vid Teaterplan. Nu vill inte bussförarna köra längst fram vid hållplatsen utan stannar 5 meter längre bak så att ofta Järntorgsgatans utfart till Storgatan blir helt blockerad när flera bussar kommer in!
Hej. Om vädret tillåter kommer återställning påbörjas under vecka 9.
Mvh
/Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.00
Hej. Om vädret tillåter kommer återställning påbörjas under vecka 9
Mvh
/Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.01
Bor i Västhaga. Fick en liten chock igår när en traktor i full vintermundering kommer och SANDAR isfria cykelbanor. Tala om slöseri.
Hej. Det är en förebyggande åtgärd på vissa utsatta platser inför det väderomslag som är på väg under dagen.
Med vänlig hälsning Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.12
Hej. Tekniska förvaltningen håller på att formulera ett svar.
Mvh
Philip, reporter
10.14
Skicket på gatorna i Örebro är uselt. Hertig Karls allé, övergången vid CV-rondellen mot Rynninge, vägen ut mot Näsby och vidare mot Ormesta är exempel där jag kör dagligen. Bor på landet så buss och cykel är omöjligt.
Förutom gatuskicket är trafiklösningarna på vägen ut förbi Ormesta förskräcklig!
Hej. När det gäller Hertig Karls allé så har det under flera års tid varit planerat att vägen ska byggas om, men det är nu uppskjutet. Just byts VA-ledningar där och i samband med återställningen kommer vissa delar att asfalteras.
Angående CV-rondellen så var det planerat att göra ny beläggning i höstas, men då upptäcktes att tätskiktet på bron över Lillån också måste bytas. Det ska göras under året. I väntan på det lagar vi potthål.
I Ormesta är det en tillfällig lösning just nu, men permanent ombyggnation är planerad under 2020.
Mvh
/Jens, tekniska förvaltningen
10.29
Jag flyttade till Örebro i somras och har aldrig någonsin varit med om att vägarna är i så dåligt skick som här. Att köra bil har gått från ett nöje till ett riktigt stressmoment, speciellt på regniga kvällar då belysningen inte är en höjdare och vägarna saknar målade linjer på flera ställen och gropar och hål finns överallt. Hur stor är budgeten egentligen för vägunderhåll i Örebro? För invånarnas säkerhet och bekvämlighet måste något verkligen göras!
Hej. Förra året var budgeten för asfaltsunderhåll cirka 22 miljon kronor och den är ännu inte fastställd för i år. Det vi vet är att den kommer att bli mindre. Vi måste därför anpassa oss efter detta. 
Mvh
Jens, tekniska förvaltningen
10.34
Hej
Kan ni förtydliga ert uttalande om att allt är bra och att underhållet är helt i sin ordning? Finns det en standard eller kvalitetmått som ni grundar er bedömning på, och inte då en egen hitta på standard.
Uppfyller ni anläggnings lagen med ur det ser ut i dag? Hur lång tid tycker ni att det är rimligt att en vägskada som kan orsaka olycka med materiell skada eller personskada, ska vara åtgärdad?
Mvh
Tommy
Hej. Så här fungerar det: Tekniska förvaltningen tar fram ett beläggningsprogram. I progamet så finns fler ytor medtagna än vad som det är budgeterat för. Programmet går sedan ut på remiss till bland annat de grävande verken och stadsbyggnadskontoret. Efter svar från dem så fastställs sedan åtgärderna utifrån årets budget.
Med vänlig hälsning Jens, Tekniska förvaltningen
10.38
Hej!
Tack för att ni tar er tid med denna chatt!
Vi som tränar landsvägscykling kan snart bara åka på de bästa vanliga vägararna då skicket på cykelvägar och vanliga vägar är dåligt.
Det är dessutom en ganska ny lag som tillåter cyklister att cykla på vägen även om det finns cykelbana bredvid.
Är ni medvetna om risker och konsekvenser kring detta?
Hej och tack för din fråga. Självklart är vi medvetna om att det är en risk. När det kommer till underhåll av landsvägar så har inte kommunen särskilt många av dem utan det är Trafikverket som ansvarar för dem.
Med vänlig hälsning
Anna-Britha och Jens, Tekniska förvaltningen.  
10.40
A haj A-B, läget?
Du jag har en fråga vettu, seltorpsvägen är lite hålig vettu o ja skrapar i moppebilen om ja åker ner i hålorna. Skulle du kunna lösa det? A vi hörs, Haj!
Hej. Seltorpsvägen drivs av en vägförening och ingår därför inte i det ordinarie vägunderhållet utan föreningen får själva begära medel för detta.
Mvh
Anna-Britha, Tekniska förvaltningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer