Säkerhetstänket gäller inte bara myndigheter, utan även privatpersoner. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så håller du dig säker på internet

Publicerad

Hela samhället blir mer sårbart när allt mer information och allt fler tjänster finns på nätet. Och det är viktigt att tänka efter själv också.

I veckan har vi kunnat läsa både att Sverige utsattes för 100.000 hackerattacker förra året och att ett av de viktigaste hoten mot Sverige är cyberattacker, enligt statsminister Stefan Löfven.

När allt mer information flyttar in och ut mellan datorer ökar riskerna och det krävs ett aktivt arbete för att skydda informationen från intrång. Och säkerhetstänket gäller inte bara myndigheter, företag och kommuner. Det gäller oss som privatpersoner också.

”Fyll aldrig i personuppgifter”

– Se till att ha en uppdaterad dator, framförallt när det gäller operativsystem och webbläsare. Klicka inte på länkar som man inte är säker på och fyll absolut inte i personuppgifter eller kontouppgifter, om man inte är helt säker på att det är rätt mottagare. Man behöver också ha brandvägg och antivirusprogram, säger Per Oscarson, informationssäkerhetsansvarig på Örebro kommun.

Här kan du läsa mer om säkerheten på nätet, och annan säkerhet med för den delen: www.dinsakerhet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer