Så påverkar 5 vanliga droger bilkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag stoppar polisen drogpåverkade förare på vägar runt om i landet. Hur stort mörkertalet kan vara vet ingen, men klart är att den som missbrukar droger och kör bil drogpåverkad utgör en fara – för både sig själv och andra. Klart är också att olika droger påverkar bilkörningen på olika sätt.

I videon ovan går överläkaren Kai Knudsen igenom hur missbruk av fem olika substanser påverkar bilkörning.

Under förra året stoppade polisen 839 misstänkta rattfyllerister i Bergslagen, motsvarande siffra för drograttfylla är 1782.

Vad gäller anmälda brott mellan år 2000 och 2014 så anmäldes fler rattfyllor än drograttfyllor i landet. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. 2015 bröts emellertid trenden. Då anmäldes för första gången fler drograttfyllor än rattfyllor, och så har utvecklingen sett ut sedan dess. Ifjol var de anmälda drograttfyllorna nästan dubbelt så många som rattfyllorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattonykterhet

Mer i ämnet