Hör vad som gäller för Örebros gymnasieelever inför terminsstarten i videoklippet. Foto: SVT

Så inleds läsåret på gymnasierna i Örebro – rullande schema för hemarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 augusti är det terminsstart för gymnasieskolorna i Örebro. Efter en vår där största delen av undervisningen skedde på distans är planen att majoriteten elever i höst kommer finnas på skolorna. En minoritet får dock distansarbeta på ett rullande schema.

– Vi känner att vi kommer kunna hantera det här, men det blir ändå annorlunda, säger Mohktar Bennis, gymnasiechef i Örebro kommun.

Det är framförallt gymnasierna med teoretiska program där två tredjedelar av eleverna kommer att befinna sig på skolan. En tredjedel får undervisning på distans.

– Olika skolor har olika förutsättningar. Det kommer finnas skolor som inte behöver göra några åtgärder alls. Kvinnersta, till exempel, Där behöver rektor inte göra några förändringar. Sen har vi skolorna i city som har lite utmaningar med trängsel. Där behöver vi gå in och se till att en tredjedel är hemma för att minska riskerna för smittspridning, säger Mohktar Bennis.

Coronaviruset i Örebro län
Mohktar Bennis, gymnasiechef Örebro kommun Foto: Johannes Weckström /SVT

Helt paket med åtgärder

Det är varje rektor som med ledningsfunktioner och lärare kommer genomföra lokala förutsättningar för att den övergripande strategin ska efterlevas. Men det finns fler utmaningar för verksamheten som just nu håller på att ses över.

– Skolorna är stora och vi har många program med elever, så det kommer behövas en hel del åtgärder vad gäller mat, idrott, cafeterior, samlingar och städ. Det finns ett helt paket som vi jobbar på för att kunna hantera den här coronasituationen, säger gymnasiechef Mokhtar Bennis.

Nya beslut under hösten

Information till förstaårselever hur respektive gymnasium agerar kommera att finnas på kommunens och skolornas olika websidor. De elever som redan går program kommer får information hemskickad.

– Så här kommer det att se ut fram till åtminstone vecka 43. Sedan måste vi eventuellt ta nya beslut, eftersom eleverna är hemma vecka 44, säger Bennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet