Annika Roman, förvaltningschef i Örebro kommun. Foto: SVT/TT

Så många har smittats av covid-19 på äldreboenden i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad
Enligt Region Örebro län finns det numera coronasmitta på nio äldreboenden i länet. SVT Nyheter Örebro har kontaktat samtliga tolv kommuner i länet och kartlagt hur många som är drabbade.

Kartläggningen gjordes den 7 april och visar att tio av länets kommuner då inte hade några konstaterade fall av covid-19 på äldreboenden.

– Nej, vi har inga smittade, men vi har gjort tester på några vårdtagare, säger Per Hilding, säkerhetssamordnare i Degerfors kommun.

Sex vårdtagare smittade

Lindesbergs kommun har konstaterat covid-19 på ett äldreboende. Enligt Madde Gustavsson, förvaltningschef på socialförvaltningen, har sex vårdtagare och en personal blivit smittade.

Som svar på frågan om det handlar om några dödsfall svarar hon ja.

Smittspridningen i Örebro kommun är större.

Annika Roman, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, uppger att covid-19 konstaterats på sju äldreboenden i kommunen plus på Tullhuset, som har en särskild avdelning för att behandla äldre som smittats. 

– Smittan är spridd i samhället och det påverkar även oss, även om vi gör vårt bästa för att förhindra smittspridning, säger hon i ett mejl.

Fyra döda

Enligt Roman har totalt ett 20-tal vårdtagare blivit smittade och lika många personal.

Under onsdagen uppger hon att fyra vårdtagare som på olika sätt fått stödinsatser av Örebro kommun dött i covid-19.

– Vi jobbar med riskgrupper och det innebär att de vi arbetar med är extra känsliga för smittan, säger Annika Roman.

Flera åtgärder

Kartläggningen visar också att kommunerna i länet nu genomför flera åtgärder för att förhindra att coronaviruset tar sig in på äldreboenden och att smittan sedan sprids vidare bland vårdtagare.

Bland annat uppger flera kommuner att de håller på att inrätta särskilda avdelningar på boenden dit smittade patienter kan flyttas och flera håller även på att starta speciella team som ska arbeta med smittade patienter inom exempelvis hemsjukvården.

Fotnot. Artikeln har korrigerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet