Visiret går att använda till fler än en patient beroende på vad man ska göra. Foto: SVT

Så mycket kostar coronaskydden

Publicerad

För varje gång vårdpersonal ska gå in till en covidsmittad patient krävs oftast ett helt nytt ombyte av skydd. Det innebär ny skyddsrock i plast, handskar, andningsskydd och visir.

– Det man kan behålla ett tag är andningsskydd och visir men det rekommenderar vi inte någon längre stund eftersom man till slut är där med fingrarna och petar ändå, säger Kerstin Pettersson som är kvalitetssjuksköterska på Infektionskliniken på USÖ. Inga andningsskydd får heller vara genomfuktade.

Varierande kostnad

Hur mycket skydden kostar varierar – från någon krona ända upp till 40 kronor.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är många som har försökt att göra sig en hacka under den här tiden, säger Marlene Kerber på Region Örebro län som hela tiden letar leverantörer och material så att förråden ska vara välfyllda. Jag har varit erbjuden att köpa visir för nästan 300 kronor till exempel.

Ingen brist på skyddsutrustning

Idag är det inte längre någon brist på skydd på USÖ men däremot är man noga med att inte slösa på dem.

– Det är aldrig någon som har pratat om pengar – däremot försöker vi planera så vi gör flera saker samtidigt i en sal, konstaterar Kerstin Johansson.

Se vad skyddsutrustningen kostar, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet