Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mängden mat som blir över och slängs är för stor i Karlskoga. Nu testar kommunen att sälja den överblivna maten. Hör hur det ska gå till i klippet. Foto: SVT

Så ska skolköken minska matsvinnet i Karlskoga – säljer överbliven mat

Uppdaterad
Publicerad

Tolv procent av maten som produceras i skolköken i Karlskoga kommun slängs dagligen. Nu vill man minska matsvinnet genom att börja sälja den mat som blir över.

Det är enorma mängder mat som slängs varje dag i skolköken i Karlskoga.

– När vi gör svinnmätningar under en vecka ser vi att det slängs ett ton mat, faktiskt. Det är alldeles för mycket och något vi måste göra något åt, säger Maria Sjödahl Nilsson, kostchef i Karlskoga kommun.

Hälften av all mat som slängs idag är det så kallade serveringssvinnet – alltså den överblivna maten. Den andra hälften är tallrikssvinnet  – alltså den mat som slängs direkt från tallriken.

Vill inte konkurrera med restauranger

Tre skolor i Karlskoga kommun kommer nu att testa konceptet med att sälja matlådor, något som riktar sig i första hand till personalen.

En utökning utesluts inte i dagsläget, men förhoppningen är att matlådorna inte är här för att stanna.

– Går det här bra så har vi inga lådor kvar att servera. Då har vi ju lyckats tillaga den mat som krävs. Så länge det finns lådor att köpa så måste vi jobba ytterligare med att minska serveringssvinnet.

Men det finns tydliga rutiner för hur konceptet med matlådor ska gå till. Inte minst också för att inte riskera att konkurrera med traditionell restaurangverksamhet.

Hör mer i klippet om hur det ska gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.