Foto: SVT

Här ska vårdkrisen utbildas bort

Uppdaterad
Publicerad

Med både läkarutbildning och sjuksköterskeutbildning i länet har Örebro alla chanser att utbilda sig ur bristen på vårdpersonal. Men hur många av de som utbildar sig här blir kvar?

Vägen till att få läkarutbildningen till Örebro var lång och krokig och tyngd av besvikelser. Den första hoppfyllda ansökan blev det ett nej på, likaså på den andra. Först efter tredje försöket blev det ett ja och den första kullen studenter som började sin utbildning 2011 tog examen i våras.

I Örebro län liksom på de flesta andra håll i landet är det brist på läkare och därför har det funnits stora förhoppningar om att de som utbildats till läkare i länet också väljer att stanna kvar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Allmäntjänstgöring lockar

När vi stiger in genom dörrarna till Campus USÖ som ligger precis i anslutning till Universitetssjukhuset så märks genast att här har man satsat stort för att få läkarstudenterna att trivas. I huset finns ett vackert bibliotek med stora fönster och fina undervisningslokaler. Läkarstudenterna verkar också veta om sitt värde och låter lite som unga aktieklippare när de förklarar vad som kan få dem att stanna kvar på utbildningsorten.

– Om man får allmäntjänstgöring ganska snabbt efter man är klar, så man kan komma igång snabbt och bli klar snabbare, säger läkarstuderande Karolina Baranowska.

Allmäntjänstgöring är en minst 18 månader lång tjänst som krävs för att få läkarlegitimation efter utbildningen.

”Jag trivs jättebra i Örebro”

– Jag vill komma igång med allmäntjänstgöring så fort som möjligt när jag är klar. Får man den här så blir jag jättegärna kvar för jag trivs jättebra i Örebro, säger läkarstuderande Sara Lindroth

I våras var de 43 första läkarstudenterna i Örebro klara med sin utbildning. När vi frågade dem var de tänkte ta vägen så svarade 12 av 26 av studenterna att de tänkte stanna i Örebro. Några till gick till grannlän som Dalarna och Västmanland.

Styrande landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) är nöjd med resultatet:

– Närmare 60 procent av de nya läkare som vi tar in i höst är Örebrostudenter. Vi har också bjudit till lite när det gäller allmäntjänstgöringar men fler platser behövs. Det är vi medvetna om.

Fett bete för sjuksköterskor

I Örebro finns också en sjuksköterskeutbildning. Runt 100 studenter blir klara med sin utbildning där varje år. Sjuksköterskor är inte heller någon självklarhet inom vården när olika aktörer försöker bjuda över varandra.

Så därför erbjuder Region Örebro specialistutbildning för sjuksköterskor med full betalning under utbildningstiden. Enligt Marie-Louise Forsberg-Fransson är det unikt i Sverige. I år har 119 personer fått den möjligheten varav 17 går på akademisk specialisttjänstgöring. Då får man en plats där man skall jobba och därifrån får man också sin utbildning.

– Det här är ett nytt sätt som vi är helt och hållet överens med Vårdförbundet om och som jag tror är en jätteviktig och unik satsning för att vi skall få attraktiva, duktiga sjuksköterskor att både vilja komma till oss men också stanna kvar, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet