På Djupadalsbadet i Kumla har man diskuterat mobilförbud. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så resonerar badhus i länet kring mobilförbud

Publicerad

Strandbadet i Karlskoga ska införa ett förbud mot att använda mobil, surfplatta eller dator om man vistas i simhallen. På några badhus i länet finns redan ett sådant förbud medan några än så länge bara diskuterat frågan.

Gustavsviksbadet i Örebro som är länets största badhus har inte, och kommer inte, införa något mobilförbud. Frågan har diskuterats redan för flera år sedan, men man kom fram till att det blir för tidskrävande att se till att ett sådant förbud följs.

– Om man ska införa förbud måste man ha en rimlig chans att övervaka att det efterlevs, det anser vi inte att vi har. Vi är en anläggning som totalt sett har en publik yta på 5000 kvadratmeter. En lördag har vi kanske 1 400 gäster, att bevaka ett sådant förbud är helt omöjligt för oss, säger Jonas Sjöqvist, som är anläggningschef.

Vidare säger han att man hellre vill lägga tiden på att bevaka gäster som är i vattnet, och inte lägga tid på att kontrollera om personer använder en mobil.

Flera har redan skärmförbud

Alléhallen i Hallsberg, simhallen i Nora och Energikällan i Lindesberg har redan skärmförbud. Alléhallen införde förbudet för snart två år sedan, simhallen i Nora för drygt ett år sedan och Energikällan för ett par år sedan. Ett av skälen är att det ska vara mer säkert i simhallen.

– För vår del handlar det mest om att föräldrar har suttit med sina mobiltelefoner och inte haft uppsikt över barnen, säger Peter Thybeck, badmästare på simhallen i Nora.

– Vi vill att man ska hålla koll, både på sina barn och andra gäster, säger Fanny Ardesjö, badhuschef på Energikällan.

”Folk känner sig inte bekväma”

Trygghetsaspekten var ett annat skäl till att man införde förbuden.

– Det finns personer som har tagit bilder och filmat i badet och omklädningsrum. Folk känner sig inte bekväma, säger Tobias Fornbrandt, fritidschef i Hallsberg.

På Djupadalsbadet i Kumla får man däremot använda mobilen inne i simhallen. Frågan om skärmförbud har diskuterats men som det ser ut kommer inget förbud.

– Vi säger till att lägga undan mobilen om man använder den på fel sätt, tillexempel tar kort på andra, säger Marcus Berglund, badvakt på Djupadalsbadet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer