Emma Gustafsson och Julia Lundberg tycker det finns både för- och nackdelar med det nya mobilförbudet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Så tycker eleverna om nya mobilförbudet

Publicerad

På Storåskolan i Lindesbergs kommun råder det delade meningar bland eleverna om att skolan numera är helt mobilfri.

I mars i år beslutade politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun att all skoltid i kommunens grundskolor ska vara mobiltelefonfri. Ett beslut som började gälla från och med höstterminen.

Det råder delade meningar bland de elever vi pratar med i årskurs åtta och nio på Storåskolan utanför Lindesberg. En fördel, som Emma Gustafsson lyfter, är att det blivit mer fokus på lektionerna.

– Folk umgås lite mer på rasterna, men det är dåligt när man haft språk och har olika lektioner än sina vänner för det är inte alltid man hittar varandra.

Även David Funck, som går i årskurs nio, tycker fördelen med mobilförbudet varit att elever umgås mer med varandra på rasterna.

– Det är fler som börjat spela fotboll och kort på rasterna, och det är fler som är utomhus. Förut satt alla inne med sin mobil. Själv gillar jag att spela fotboll på rasterna, då var jag ofta själv innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.