• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är samtycke den viktigaste frågan att prata om i sexualundervisningen? Hör Cornelia Wästborns och Axel Kjellströms svar. Foto: Fanny Hult/SVT

Så tycker gymnasieeleverna om det nya fokuset i sexualundervisningen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas ändrades läroplanen för sexualundervisningen i skolan. Flera gymnasieelever som SVT träffat tycker det är bra att prata mer om porr, samtycke och relationer.

– Det är mycket viktigare nu när man blir äldre att prata om relationer, säger Tyra Rojal, 17 år.

Flera av eleverna vid Karolinska gymnasiet i Örebro som SVT pratat med går första året på sin utbildning. De säger att de inte märkt av förändringen i undervisningen ännu, men de är positivt inställda.

Den nya läroplanen heter “Sexualitet, samtycke och relationer”. En nyhet är att eleverna ska få stöd i att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till porr.

– Jag tror att många ser det som att porren är så som sex ska vara, men det är ju inte så i verkligheten, säger Harald Lidén Ulvskog, 16 år.

Kan vara obekvämt

Undervisningen är ämnesövergripande och olika perspektiv kan lyftas inom olika ämnen. Och även om det kan vara obekvämt att prata om sex i skolan är eleverna överens om att det är viktiga frågor.

– Det är kanske lite obekvämt på naturkunskapen om man pratar om det. Jag tycker det är mer givande och intressant att få höra folks tankar, till exempel på samhällskunskapen, säger Tyra Rojal.

Vilka är de viktigaste delarna att prata om när det gäller relationer och sex?

– Samtycke, absolut. Allt grundar sig i samtycke, säger Cornelia Wästborn, 16 år.

I klippet får du höra reflektioner från sex gymnasieelever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualundervisning

Mer i ämnet