Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga kommenterar söndagens olycka i Karlskoga, där isen brast för två bilar som färdades på sjön Möckeln. Foto: J Weckström /E Alrafidain /SVT

Så vill kommunen förhindra att bilar kör på svag is

Publicerad

Förbättrad information om isförhållanden på Möckeln – det är kommunens förslag till metod för att förhindra olyckor liknande den som inträffade på söndagen i Karlskoga när två bilar försvann i djupet.

Kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, Tony Ring (M), var själv ute på sjön Möckelns is under söndagen. Själv gick han till fots och fick höra talas om olyckan där två bilar kört genom isen.

Fyra personer kunde i sista stund ta sig ur bilarna som hamnat i varsin vak. Bilarna gick inte att bärga och hann sjunka till botten, där de fortfarande ligger kvar.

– Problemet med det här är ju att det tog udden av den fantastiska stämningen som vi hade på Möckelns is. Det var otroligt mycket folk ute, säger Ring.

Informera bättre

Eftersom det enligt lag inte är förbjudet att färdas med bil på isen är det inte mycket kommunen kan göra. Det är inte aktuellt med särskilda lokala föreskrifter, däremot diskuterar kommunen att bli bättre på att informera om sjöns svagare punkter.

Hör kommunstyrelsens ordförande kommentera söndagens händelse och vad som diskuteras för åtgärder i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.