Såhär fint har det inte varit på sista tiden till Lanna badgruva. Foto: Elvedin Basic / SVT

Så vill Lekeberg förbättra badplatserna efter sommarens kaos

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringsvärdar, fler vuxna och en eventuell flytt av busshållplats. Det är några saker som Lekebergs kommun föreslår som förändringar vid kommunens badplatser efter sommarens oroligheter.

Årets varma sommar skapade kaos på flera badplatser runt om i länet. Mest uppmärksammat var kanske situationen vid Lanna badgruva, där vandalisering, nedskärpning och parkeringsbrist skapade stora problem.

Nu har Lekebergs kommun, som har hand om Lanna badgruva och badplatsen vid sjön Leken, kommit med förslag på åtgärder inför sommaren 2019.

Fler trygga vuxna

I tjänsteskrivelsen från Kultur- och bildningsförvaltningen är det tydligt att kommunen vill ha fler trygga vuxna på badplatserna. Det för att minska risken för vandalisering och den hotfulla stämning som både badgäster och boende i anslutning till badplatserna vittnat om under sommaren.

– När man bemannar så ger det en trygghetskänsla i sig, framförallt för barn och unga, vilket vi såg att parkeringsvärdarna hade under sommaren som var, säger Kultur- och bildningsförvaltningens chef Monica Skantz.

Förslaget är att kommunen ska ingå samarbete med en förening eller ett företag som vill driva till exempel ett café och arrangera aktiviteter vid badplatserna. De vill också se en högre frekvens av städning och soptömning, och att de akut inhyrda parkeringsvärdarna anlitas även framöver.

Fokus på Lanna badgruva

Ett annat förslag för Lanna badgruva är att byta ut den nuvarande badbryggan mot en u-formad. De vill också att ett hopptorn anläggs längre ut i vattnet, med förhoppningen om att det ska minska antalet människor som hoppar från gruvans klippkanter.

En stor punkt handlar om sträckan mellan Lanna badgruva och den närmast liggande busshållsplatsen. Där inträffade en hel del incidenter där boende längs med vägen upplevde otrygghet och hotfulla situationer.

– Vi har fått till oss att det är ungdomar som sneddat över tomter och som gått mitt på vägen. Det här blev ett problem och vi vill se om vi göra några åtgärder för att förbättra situationen, säger Monica Skantz.

Monica Skantz poängterar att skrivelsen är ett förslag från förvaltningen till närmnden. På tisdag tas skrivelsen upp i nämndens sammanträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer