Foto: SVT

Säg ”skola” och debatten är igång

Uppdaterad
Publicerad

Före, under och efter valet är skolfrågan den som engagerat i Örebro kommun. Det gäller både väljarna, den sittande majoriteten och kanske främst oppositionen.

– Det är på tok som det ser ut och som det har varit. Tokig framförhållning och det kostar skattebetalarna mycket pengar. Och alla omflyttningar som man har gjort under många år, nä det är värdelöst, säger Eva Rudbarth som SVT Örebro träffar på stan i Örebro.

Känslorna har svallat

Skolan är ett område som berör. Inte minst alla de omflyttningar av elever som skett då kommunen velat ”förtäta” bland skollokalerna. Ett tillfälle då känslorna svallat lite extra var flytten av eleverna från Karolinska till Risbergska skolan.

Men det är inte bara omflyttningar som fått kritik utan även skolresultaten. 

– Jag tycker till exempel att de inte har lyckats med skolområdet. Vi har snarare fått ett sämre resultat både vad det gäller kunskapsnivåer och trygghet för barn i skolan. Vi har rasat i Sveriges kommuner och landstingsrankning, säger oppositionerådet Karolina Wallström (L).

Rikspolitiken styr

Som en av politikerna i de styrande partierna i Örebro, Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna, har Lennart Bondesson har jobbat med skolfrågor sedan 2002. Han håller med om att de har legat efter med att uppfylla skolans mål.

– Det är klart att vi som majoritet har särskilt ansvar men det har ju också att göra med rikspolitiken. Den styr väldigt mycket skolutvecklingen. Det är bara att erkänna att här bör vi bli mycket bättre för att alla elever skall känna trygghet i skolan och klara skolans mål för att klara framtiden, säger Lennart Bondesson (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet