Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsappen ska användas vid pågående händelser, till exempel brand och skolattacker. Hör mer i klippet. Foto: Malin Gotlin/SVT

Säkerhetsapp införs på gymnasieskolorna i Örebro – larmar vid pågående skolattack

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en säkerhetsapp ska personal på de kommunala gymnasieskolorna i Örebro kunna larma vid en pågående attack. Appen har upphandlats av Örebro kommun och i höst ska personalen öva på att använda den. 

– Jag vet inte om alla lärare laddat ner den, men den finns tillgänglig och i höst ska vi ha utbildning och öva på att använda den, säger Tina Ottosson, verksamhetschef Vuxenutbildning.

Övat på attacker

Både grundskolan och gymnasiesolan i Örebro har övat på hur man ska agera vid en eventuell attack, något som personalen på Engelbrektsskolan tvingades att använda skarpt i samband med att en elev på skolan knivskars i förra veckan. Grundskolan har däremot inte tillgång till säkerhetsappen och det är oklart om den ska införas.

– En app löser ju inte allt. Våra skolor är olika stora och barnen i olika åldrar, men vi har en dialog med våra rektorer. Vi utvärderar också händelsen på Engelbrektsskolan och undersöker om kommunikationen hade underlättats av en app, säger Katarina Arkehag, skolchef i Örebro kommun.

Grundskolan kommer också ta del av gymnasieskolornas erfarenheter av appen. På de kommunala gymnasieskolorna och komvux i Örebro finns den redan och i höst ska man alltså öva på att använda den.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.