USÖ utbildar etiopiska läkare i specialistvård: ”Det är vi stolta över”

Publicerad

Under flera år har USÖ haft ett samarbete med ett etiopiskt sjukhus som drivs av Fikru Maru, som nyligen var fängslad i Etiopien. Från Örebros sida hjälper man till att utbilda hjärtspecialistläkare. Ett samarbete som nu utvecklas.

Thomas Kellerth är överläkare på hjärt-lugnkliniken på universitetssjukhuset i Örebro (USÖ). Han är en av de drivande krafterna i det här samarbetet och har själv besökt Etiopien ett 20-tal gånger.

– Vi från USÖ:s sida har varit med och utbildat hälften av Etiopiens hjärtspecialistläkare, det är vi stolta över, säger han.

Utbildning i specialistvård

Till USÖ tar man emot etiopiska läkare och utbildar dem inom hjärtspecialist-vård. Därefter åker de tillbaka till sitt hemland och applicerar vården och i viss mån lär sina kollegor. Personal från Örebro åkt även till Etiopien för att hjälpa till vid den här typen av vård.

– Nästa steg blir att göra så att etiopierna i större utsträckning kan utbildas på hemmaplan, säger Thomas Kellerth.

Skötte sjukhuset från fängelset

Hjärtläkaren Fikru Maru är den som driver sjukhuset i Etiopien och som under lång tid haft ett samarbete med USÖ.

Under fem år satt han fängslad i Etiopien, anklagad för flera brott som det enligt många inte alls finns någon grund för. Han blev frisläppt i maj månad.

– Men jag smugglade ut lite lappar och kunde sköta sjukhuset ganska bra inifrån fängelset. Nu när jag är fri kan jag återigen lägga ett stort fokus på sjukhuset, det ser jag framemot, säger han.

Hoppas på fortfatt samarbete

Fikru är väldigt tacksam över det samarbete som han och hans sjukhus haft med USÖ och hoppas det kommer fortsätta.

– Hjälpen från Örebro har varit helt vital. Jag drömmer om att samarbetet ska kunna leva vidare och växa även efter min död, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer