Kulturliv kräver samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Nora kommun lockar många kulturarbetare. Inspirerande miljöer och billiga bostäder med stora ytor är några av orsakerna till att kulturarbetare väljer att bosätta sig där. De lockar i sin tur turister, men kommunen har ett stort ansvar att underlätta för dem som vill kunna leva på sitt konstnärsskap när årstiderna växlar.

Hon har öppnat sin ateljé för allmänheten i år igen och putsar nu på de ljuslyktor som besökarna själva fått skapa och som skall brännas. Konstrundan Ljusstråk är nyligen avslutad.

Keramikern Moa Rudebert kom till Svalbo utanför Nora på 80-talet med sina hus- och renoveringsintresserade föräldrar. De föll alla pladask för det gamla nedgångna huset som inrymt arbetarbostäder och fick köpa det billigt. Detta var när mycket av kulturlivet i kommunen var koncentrerat till centralorten. Men sedan 2001 har de många vägarna mellan nedlagda gruvor länkat samman konstintresserade med utövare under konstrundan den första helgen i september. En lyckad satsning även för det nödvändiga nätverkandet bland konstnärer som annars verkar i varsin ateljé.

Här bor jag – Nora

– Det är många som håller på med kultur i Nora. Det har varit en bra kommun. Tack vare Ljusstråk som startade för femton år sedan, så har vi allihop lärt känna varandra som håller på. Jag tror att när man kommer hitflyttad så är det ganska lätt att komma in och träffa kollegor och skaffa bekanta och så småningom vänner också, säger Moa Rudebert.

Det betyder också mycket för kommunen att kulturarbetarna öppnar sina hem och ateljéer.

– Våra kulturskapare får ju en möjlighet att visa upp sig och vad de gör och kanske hitta nya konstellationer och skapa nya saker som de inte har visat upp annars, säger Elin Sörman, kultursekreterare på Nora kommun.

Säsongsbetonat

Men i smedjan på kulturområdet Bryggeriet i Nora finns så här års tid att fundera vid hässjan medan järnet blir upphettat. För även om Ljusstråk lyser upp besöksstatistiken precis när den stora turistsäsongen är över, så blir det snabbt mörkare och tystare.

-  Det är ju väldigt säsongsbetonat här. Man får lov att sälja på andra ställen också, säger konstsmeden Örjan Holm, som precis skall börja tillverkningen av stumpstaken, som han hämtat inspiration till från en förebild som finns i samlingarna på Örebro länsmuseum. Han fortsätter:

-Eftersom Nora bara fungerar under högsäsong så behöver det ju breddas på något sätt. Och det skulle vara att vi fick hit flera heltidsarbetande i alla kulturområden, så att vid drog folk även när det inte är sommar.

Örjan var med och startade Konsthantverkarna i Värmland när han bodde där. Han kom till Nora för fem år sedan och menar att det krävs både stor vilja, engagemang och lite hårda nypor för att skapa de rätta förutsättningarna.

Folk ska lockas året runt

Kommunen har satsat på kulturområdet Bryggeriet där konstutövare kan hyra in sig i olika lokaler som ägs av Norabostäder. Nytt för i år är ett café och en restaurang för att locka folk till området året runt. De hjälper även till med trycksaker och marknadsföring av kulturhändelser.

– Vi samordnar Ljusstråk och Noranatt som är två tillfällen när de kan visa upp sig, men vi håller även i nätverk. Ljusstråk är ju från början ett nätverk mellan kulturarbetarna, säger Elin Sörman.

Och kulturarbetarna har själva skapat sitt eget nätverk, KAN – kulturarbetare i Nora, som ytterligare verkar för att hålla samman och utveckla stadens kulturliv. Bland annat utsåg man sig häromåret till den alternativa kulturhuvudstaden och fick kommunen att på försök införa en trängselbonus för att locka fler turister. För en liten kommun är samarbete en nyckel. Värre var det i slutet på 90-talet när kommunen av ekonomiska skäl tvingades montera ner den kommunala musikskolan.

– Vill man bli musiker till exempel, så är det kanske lite svårt i Nora för tillfället eftersom vi la ner kulturskolan för femton år sedan. Man kan inte få den här frivilliga verksamheten. Den finns inte längre i Nora. Det finns ju folkbildningens kulturskola som är inriktad på ett lite annat sätt, säger Elisabeth Franzén, ordförande i KAN.

– Det är tragiskt att de gjorde det, för hade den funnits kvar hade det funnits en bättre tillväxt. Det finns väldigt mycket engagerade kulturarbetare i Nora och det känns jätteviktigt att de tar vara på den kompetensen som finns och stöttar. Det har varit någon period när man inte gjorde det, när kulturarbetarna snarare kände sig lite motarbetade, och då höll det på att gå illa för kulturen i Nora. Men det tror jag är över nu, så nu tror jag det blir bra, säger Moa Rudebert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Nora

Mer i ämnet