Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Svärd (S) och Socialdemokraterna i Degerfors lämnar samarbetet med Vänsterpartiet och Anneli Mylly (V). Foto: SVT

Samarbetet mellan S och V i Degerfors spricker

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under kommunfulllmäktige på måndagen fick kommunalråd Anneli Mylly (V) besked om att Socialdemokraterna i kommunen väljer att lämna majoritetssamarbetet mellan partierna.
– Vi är i chock, konstaterar hon. Det känns som riktigt fulspel.

Enligt Anneli Mylly (V) fanns ingen förvarning om Socialdemokraternas avhopp från det styrande samarbetet mellan dem och Vänsterpartiet när kommunfullmäktige började.

– Men plötsligt fick jag ett SMS med en länk till en artikel i Karlskoga Tidning med Johanna Svärd (S), berättar hon. Rubriken var ”Bomben. Nya politiska styret i Degerfors har fallit.”

”Känns som fulspel”

Kommunfullmäktige ajournerades innan budgetförhandnlingarna som stod på agendan kunde slutföras.

– Nu ska vi ha möte på förmiddagen för att se vad vi kan göra, säger Anneli Mylly (V). Men det känns som riktigt fulspel.

Kunde inte göra annorlunda

Johanna Svärd (S) menar att beslutet att lämna samarbetet med Vänsterpartiet varit nödvändigt eftersom man inte blivit lyssnad på.

– Vi valde att gå in i det här samarbetet för att ge Degerfors en trygg och stark majoritet och vi är ledsna att vi inte kunnat leverera det till våra väljare. Men efter otaliga möten där vi inte blir lyssnade på och stängs ute från de viktiga besluten så kunde vi inte göra annorlunda.

I oktober 2020 valde Liberalerna att lämna det dåvarande samarbetet som bestod av L, V och S.

Budgeten röstade igenom under kvällen

Under tisdagskvällen togs beslut om Degerfors budget för nästa år. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets gemensamma budget, som man tidigare presenterat tillsammans, fick 22 av 29 röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer