Josefin Johansson är ansvarig för insamlingen av barnvagnar i Örebro. Foto: SVT

Här samlas barnvagnar in till flyktingar i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Barnvagnar samlas nu in på flera platser i landet, bland annat i Örebro, för att sedan skänkas till flyktingar i lägren i Grekland.

Det är organisationen Team Sweden volunteers som anordnar insamlingarna. De har sedan 2015 arbetat med välgörenhet i de grekiska flyktinglägren och har vid flera tillfällen åkt dit för att lämna över saker som skänkts.

Stort behov

En av de saker som det finns ett behov av är barnvagnar. Strax före jul åkte de ner med 120 vagnar, för ett par veckor sedan ytterligare 300 och nu hoppas de kunna samla in ännu fler.

– Vi har varit igång i tre dagar hittills och redan fått in över 130 stycken runt om i landet. Över 50 av de är i Örebro, säger initiativtagaren Teresa Fröling.

”En barnvagn underlättar något otroligt”

Hon åkte själv ner till ön Kos 2015 när flyktingströmmen var som störst och har sedan dess fortsatt sitt arbete med välgörenhet.

– Barnvagnar har legat varmt om hjärtat hela tiden. Vintern har varit kall, regnig och lerig och efter jag varit på plats så har jag sett vilken skillnad de här vagnarna gör. Många små barn tvingas ligga på marken, det är inte värdigt, och människor går långa sträckor och köar i timmar för mat eller dusch. En barnvagn då underlättar något otroligt.

Tidigare har vagnarna skickats till öarna Lesbos och Samos, men var de ska den här gången är inte bestämt. Inte heller exakt när lasset går.

– Tanken är den 23 april, men vi samlar samtidigt ihop pengar till frakten. Allt hänger på det, säger Teresa Fröling.

50 vagnar på två dagar

I Örebro är det volontären Josefin Johansson som tar emot vagnarna och på bara två dagar har ett 50-tal personer hört av sig.

– Jag har fått jättestor respons, det är helt otroligt. Folk är jätteglada över att få ge bort vagnarna, det är fint att veta att andra barn kommer få vara trygga i de vagnarna, säger hon.

En del personer har haft med sig flera stycken, men även andra saker så som godsedjur och filtar.

– Jag får nya meddelanden där folk hör av sig hela tiden. Insamlingen fortsätter i ungefär två veckor till, så det borde rulla in några till, säger Josefin Johansson.

Borås

Enköping

Eskilstuna

Göteborg

Skövde

Stockholm

Uppsala

Västerås

Örebro

Eventuellt även i Malmö beroende på intresse.

Om fler än 5 vagnar samlas in på en ort kan de även åka till ytterligare orter.

Är man intresserad av att skänka till insamlingen tar man kontakt med organisationen på deras hemsida eller facebooksida, där de heter Team Sweden volunteers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer