Barnvagnarna från Skokloster framme i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av mars rullade nästan 300 insamlade barnvagnar från Skokloster mot de grekiska öarna Samos och Lesbos. Nu ligger barn som lever i flyktingläger i vagnarna.
– Jag var beredd på en känslostorm. När vagnarna kom grät och skrek vi rakt ut av glädje, säger initiativtagaren Teresa Fröling.

Teresa Fröling, som nyligen kom hem från Lesbos, beskriver hur stor skillnad vagnarna har gjort i flyktinglägret på ön. Där bor vuxna och barn i små tält, utan ordentlig tillgång till vatten och värme. För tillfället är det några få plusgrader på dagarna och det regnar ofta, vilket gör lägerna kalla och fulla av lervälling.

– Barnen kan sova i vagnarna, istället för på den blöta marken. När föräldrar köar flera timmar dagligen för mat eller information kan barnen vila i vagnen. Om föräldrarna måste promenera de sex kilometrarna från lägret till centrum kan de dra sin barn i vagnarna. Det underlättar verkligen deras redan extremt svåra situation.

I början av året startade den ideella föreningen Team Sweden volunteers en barnvagnsinsamling. Resultatet blev nästan 300 barnvagnar.

– Vi var på plats på några dagar innan vagnarna kom till Grekland. När vi gick runt på ön såg vi hur många människor gick och drog på vagnar som vi kände igen från vår första insamling som vi gjorde innan jul. Det kändes fantastiskt, säger Teresa Fröling.

Redan startat ny insamling

När barnvagnarna anlände fick Teresa Fröling och de två andra volontärerna från Sverige, Hafsa Ahmed Mohamed och Carola Nämberg, hjälp av ett trettiotal människor som bor i lägren med att lasta av och skruva ihop vagnarna. Sedan började utdelningen.

– Många barn som var insvepta i blöta filtar fick en ny varm filt, ett gosedjur och en vagn. I den första vagnen som delades ut fick en ensamstående mamma bädda ner hennes ettåriga dotter. En fyrsitsig vagn fick en familj med fem små barn, säger Teresa Fröling.

Volontärgruppen har redan startat en ny insamling.

– I går faktiskt, och vi har redan fått in nästan 30 vagnar. Det känns som att det här är vår grej. Många vill gärna skänka, och behovet är fortsatt stort.

Se Teresa Frölings egna bilder från flyktinglägret och när barnvagnarna delades ut på Lesbos i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer