Fyra män som dömdes för upploppet i Sveaparken har nu överklagat sina domar till hovrätten. Foto: SVT

Fyra dömda för påskupploppet överklagar domar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni föll den första domen kring påskupploppet i Sveaparken. Fyra män dömdes av tingsrätten till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Under måndagen var det sista chansen att överklaga – och nu visar det sig att samtliga fyra män vill att fallet prövas på nytt.

SVT har tidigare rapporterat om att en av männen överklagat domen. Mannen dömdes till fyra och ett halvt års fängelse, då tingsrätten ansåg honom skyldig till bland annat grovt blåsljussabotage.

I sin överklagan yrkade mannen bland annat på att hovrätten helt skulle frikänna honom för just den brottsrubriceringen och han istället skulle dömas för våldsamt upplopp. Han yrkade även på ett kortare fängelsestraff.

Nu står det klart att övriga tre som dömdes i målet också överklagat sina domar. 

Fängelsestraffen som männen tilldömdes varierar mellan fyra och fem och ett halvt års fängelse.

Vill slippa skadestånd

Alla tre yrkar även de på att de ska frikännas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och att domarna ska ändras till våldsamt upplopp, samt att deras fängelsestraff ska kortas ned. I sina överklaganden yrkar de även på att de skadestånd de tilldömts ska avskrivas, eller i varje fall reduceras.

Två av männen dömdes även till utvisning från Sverige. Båda överklagar utvisningsbesluten och yrkar på att de ska avskrivas alternativt tidsbestämmas.

Ytterligare en dom har fallit kring påskupploppet i Sveaparken där fyra andra män dömdes. Där har tiden för att överklaga domarna ännu inte gått ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet