Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Marell, advokat för en av de dömda, menar att hans klient blivit dömd för i princip allt som hände i Sveaparken och menar att man kommer överklaga. Starta klippet för att höra honom förklara varför. Foto: SVT

Advokat efter domen: ”Kommer överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, måndag, kom domen mot de fyra åtalade efter påskupploppen i Örebro: samtliga döms för grovt blåljussabotage. Torbjörn Marell, advokat för en av de dömda, har ännu inte talat med sin klient men menar att man kommer överklaga.  

– Det handlar mycket om gränsdragningen mellan våldsamt upplopp och grovt blåljussabotage, säger Torbjörn Marell.

Strafflängden för grovt blåsljussabotage är mellan två år och livstid, chefsåklagaren Per-Erik Rinsell yrkade på en strafflängd på mitten av skalan samt utvisning i tre av fyra fall. Männen döms nu till fängelse i mellan fyra till fem år, två av männen döms även till utvisning efter avtjänat straff. En dom åklagare Per-Erik Rinsell anser är välmotiverad.

Motsätter sig brottsrubricering: ”Handlar om rättssäkerhet”

I Solna tingsrätt dömdes en man som stod åtalad efter påskupploppen i Rinkeby till sex månaders fängelse, efter nästintill likadana handlingar som männen i Örebro stod åtalade för – menar Torbjörn Marell.

Åklagarens brottsrubricering i Rinkeby-åtalet var våldsamt upplopp och inte grovt blåljussabotage, vilket samtliga advokater i Örebro under sina pläderingar argumenterade för skulle vara brottsrubriceringen även för sina klienter.

– Om man läser lagtexten våldsamt upplopp är det ungefär som att lagstiftaren har sett Sveaparken framför sig, det är exakt det som hände i Sveaparken. Det är våldsamt upplopp, blåljussabotage avser en annan typ av situation, säger Torbjörn Marell.

Domen i Solna tingsrätt är en stor anledning till varför Torbjörn Marell menar att man ska överklaga.

– Det handlar om rättssäkerhetsprincip, lika brott ska dömas lika.

Brottsrubriceringen grovt blåsljussabotage innefattar dock våld mot blåljuspersonal, men det är inte tillräckligt menar du?

Starta klippet för att höra Torbjörn Marell besvara frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet