Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får en person som begår ett brott under tiden som hen är med i satsningen fortsatt hjälp av kommunen? Hör enhetschefens svar i klippet. Foto: Philip Naskret/SVT

Satsningen Din väg mot kriminalitet i Örebro fortsätter – kriminella får nya chanser

Uppdaterad
Publicerad

I år blev projektet Din väg permanent. För att få hjälp är kravet att deltagare med kriminell bakgrund måste vilja lämna det kriminella livet.

Någon tydlig gräns för hur många chanser deltagare kan få finns inte – om de samtidigt fortsätter begå brott.

Nu när Örebro kommuns projekt Din väg har blivit permanent har också budgeten utökats.

Din väg vänder sig till unga vuxna mellan 16 och 29 år, både killar och tjejer, som bor i Örebros utsatta områden. Syftet är att öka antalet ungdomar som studerar eller arbetar. Ett 70-tal ungdomar får eller har fått hjälp. Alla är inte kriminella, men unga med kriminell bakgrund prioriteras.

– De börjar jobba, de får pengar på annat sätt. De börjar studera, får CSN. Incitamentet att begå brott minskar enormt genom att du har en aktiv sysselsättning dagtid, säger enhetschefen Bo Andersson.

Svårt att dra en gräns

Han menar att det är svårt att dra en gräns för när man ska sluta hjälpa människor ur kriminalitet:

– Kravet är att de ska vilja göra en förändring.

Men det finns ingen tydlig gräns för när en deltagare inte får vara med, om personen begått brott under projekttiden och till exempel döms till fängelse. Bedömningen görs från fall till fall. En person med ett eget narkotikamissbruk som blir dömd kan fortfarande få stöd av kommunen.

En del unga som fått jobb genom Din väg har privata arbetsgivare. Andra har en arbetsmarknadsanställning i offentlig sektor under max fyra månader, där staten står för lönen. Ett 30-tal unga i Örebro har fått den typen av anställning hos kommunen, varav en handfull unga från Din väg.

Förtroendeskapande är nyckeln

SVT har tidigare berättat att kommunen sparar drygt sex miljoner kronor per år genom att unga får en sysselsättning, enligt en rapport från Örebro universitet. Både kommunen och de deltagare SVT intervjuat lyfter det förtroendeskapande arbetet som en framgångsfaktor.

– Att lyssna, bygga tillit och förtroende. Även om det inte går så bra som det ska så är jag ju ändå där och försöker hjälpa så att de inte hamnar i de dåliga sakerna, säger en av kommunens ambassadörer i rapporten.

Satsningen Din väg

  • Din väg vänder sig till unga vuxna mellan 16 och 29 år, både killar och tjejer, som bor i Örebros utsatta områden.
  • Syftet är att öka antalet ungdomar som studerar eller arbetar.
  • Unga som har haft en kriminell livsstil eller kopplingar till kriminella sammanhang prioriteras i arbetet.
  • Sedan mars förra året fram till samma månad i år har kommunens ambassadörer haft kontakt med drygt 100 ungdomar, varav nio tjejer. 30 av dem avböjde vidare kontakt.
  • Cirka 40 personer har börjat arbeta eller studera genom satsningen.
  • Kommunen har delat in deltagarna i tre olika kategorier;
  • 14 personer är kriminella och har dömts för brott.
  • 35 stycken har tidigare varit kriminella eller befinner sig i kretsen kring kriminalitet.
  • 21 personer är inte kriminella.
  • Under 2023 kostade projektet Örebro kommun cirka 925 000 kr. Under 2024 blev projektet en permanent satsning och budgeten utökades till 1,2 miljoner kronor. Pengarna används framför allt för att betala ambassadörernas löner, enligt kommunen.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.