Säkerhetsåtgärder krävs inför stort scoutläger. Foto: SVT/TT

Eldningsförbudet tvingar scoutlägret till åtgärder

Publicerad

Nu pågår förberedelserna för ett scoutläger med cirka 1 500 deltagare i Tiveden. Med anledning av eldningsförbudet har man fått vidta åtgärder.

Just nu förebereder man lägerplatsen för de cirka 1 500 scouterna som kommer till Ösjönäs och Tivedens skogar för att delta på DUST-lägret 2018. 

Lägret är ett regionsläger som från början inkluderade regionerna Sörmland, Västmanland, Örebro och Värmlands län. Men nu är det större och flera deltagare från både Sverige och andra länder deltar.

Aktiviteter i naturen

Under veckan kommer deltagarna få ta tillvara på naturen i Tiveden.

– Vi kommer ha vandringar i nationalparken, paddling, kanot, cykling och orientering. Mycket kring just den vackra naturen som finns här, säger Kristin Lundmark, vice lägerchef. 

Åtgärder på grund av eldningsförbud

Att sitta framför en lägereld på kvällen kanske är något många föreställer sig när man pratar om läger. Det är dock något som med anledning av den värme och de eldningsförbud som råder inte kommer ske på scoutlägret. Istället har man vidtagit flera åtgärder för att ta ta det säkra före det osäkra.

Man har bland annat tagit bort fotogenlyktorna i parken, kommer enbart servera kall mat på vandringarna och med tillstånd av räddningstjänsten får man använda sig av högre gasolkök.

– Det vi har gjort är att vi har övergått till gasolkök, upphöjda från marken så det inte ska finnas någon risk att det sprids på marken, berättade Kristin Lundmark i början av veckan.

Fler åtgärder aktuella efter totalt eldningsförbud

Under torsdagen tog sedan Laxå kommun beslut om totalt eldningsförbud i kommunen. Arrangörerna förbereder därför för ytterligare säkerhetsåtgärder.

Det totala eldningsförbudet  innebär att det är förbjudet att nyttja alla typer av grillar, friluftskök och liknande utomhus – överallt.

– Vi håller på att jobba på en lösning för deltagarnas matlagning och kommer att genomföra lägret ändå, säger Kristin Lundmark.

Kommer de här temperaturerna, naturen och bränder vara något ni kommer fokusera på under veckan?

–  Vi kommer gå ut med rekommendationer till kårerna om att informera om vad det finns för risker med att elda, scouterna har ju i sitt program just det här med eldning och säkerhet kring eld så många av dem har ju redan god kunskap om säkerheten kring eldning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet