Nu rivs Fratellis efter storbranden i Örebro centrum. Foto: Martin WIk

Se Fratelli jämnas med marken efter storbranden: ”Vi hade inget val”

Uppdaterad
Publicerad

Fratelli jämnas nu med marken efter den stora branden i centrum som ägde rum för nästan två veckor sedan. Orsaken är att byggnaden utgjorde en stor rasrisk.

– Det här är otroligt tråkigt såklart, men har man sett och läst utlåtandet från byggkonsulten var det inget att snacka om, säger Johan Görtz, VD för Esswege fastigheter som äger kvarteret.

Det är Fratellihuset och en liten del på Nygatan som nu rivs på grund av den stora branden som ägde rum den 26 juni i år.

– Det var så stor rasrisk. Vi hade inget val, jag måste säkra upp för allmänheten. Nu jämnar vi det vid marken och tanken är att gatorna ska vara igång på fredag. Sen tar man sommarlov och ser hur skadat resten av kvarteret är, säger Johan Görtz, vd för Esswege fastigheter som äger kvarteret.

Vattenskador

Det är fler delar av kvarteret som är väldigt skadat, men utgör ingen fara för allmänheten.

– Det är ingen rasrisk men mycket vattenskador. Räddningstjänsten gick ju in via vinden och pumpa på med vatten, så efter sommaren ska vi se hur vi gör med det.

Framtiden

Planen är att bygga upp nya byggnader i kvarteret.

– Vi kommer ha en tajt dialog med kommunen om detaljplaner och hur man vill att kvarteret ska se ut. Så får vi se vad vi kommer fram till, säger Johan Görtz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.