Semlornas dag i Sverige

Det är idag som semlorna står i rampljuset i konditorierna runt om i Sverige. Fettisdagen är här och i Sverige säljs 45 miljoner semlor per år.

Fettisdagen, som tidigare kallades för vita tisdagen har sitt ursprung i den kristna traditionen tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk.

Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen.

Nu för tiden finns det många varianter av semlor att köpa, förutom den klassiska semlan säljs bland annat wienersemla, vaniljsemla, lyxsemla, munksemla eller till och med semlelängd.  SVT Nyheter Örebros team var ute på fettisdagens morgon för att se vilka semlor som kunderna valde. Se mer i klippet ovan.

Har du koll på dina semmelfakta? Foto: Frida Liljequist, SVT

RECEPT: SÅ BAKAR DU SEMLOR

Visa

Vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 500 g

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

Så gör du

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
  6. Skålla och skala mandeln.
  7. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  8. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Utbakning

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer