Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När larmet dras kommer läkaren direkt. I klippet hör du infektionsläkaren Anna Lange om sepsislarm Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Sepsislarm införs på akutmottagningarna i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas blodförgiftning i dagligt tal och drabbar varje år omkring 50 000 i Sverige. I oktober införs sepsislarm på akutmottagningarna i länet. Det handlar om rutiner för hur patienter med sepsis ska omhändertas.

– Ju längre tid behandling dröjer desto större risk är det att patienten dör, säger Anna Lange överläkare på infektionskliniken USÖ.

Sepsis kan beskrivas som att man får en inflammation i hela kroppen. Det är ett livshotande tillstånd och omkring 20 procent av dem som får sepsis dör, enligt Sepsisfonden.

I januari i år dog en femårig pojke med sepsis några timmar efter att han kommit in på akuten på USÖ. En händelse som både pojkens föräldrar och sjukhuset anmält till Inspektionen för vård och omsorg.

Det är oklart hur många som dör av sepsis varje år i länet, men Anna Lange uppskattar att det är omkring 300 personer.

– Det är inga exakta siffror. Ett av målen med det här arbetet är att vi ska bli bättre på att sätta diagnos och följa upp hur det går för dem, säger hon.

Så uppstår sepsis

Det finns redan rutiner för vården av sepsispatienter. Men sepsis kan vara ”lurigt”, enligt Anna Lange. Sepsis uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen, som urinvägsinfektion eller lunginflammation. När en patient kommer in utan typiska infektionssymptom, som exempelvis feber och hosta riskerar det att ta längre tid innan rätt diagnos ställs.

– Vi behöver bli ännu bättre på att tidigt identifiera att en patient har sepsis, så att vi kan komma in snabbt med behandling.

Bättre kvalitetsuppföljning

Med ett specifikt sepsislarm blir även kvalitetsuppföljningen bättre. Dessutom ska akutmottagningar i hela landet arbeta på samma sätt.

– Det ger ett mer jämlikt omhändertagande av vuxna patienter med sepsis i landet, säger hon.

I klippet berättar Anna Lange mer om sepsislarm.

Det här är sepsis

  • Ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen.
  • Giftiga substanser utsöndras i blodet, vilket får blodkärlen att börja läcka, ungefär som en trädgårdsslang med hål i.
  • Uppstår när en infektion spridit sig till hela kroppen och påverkar vitala organ som hjärtat, njurar och lungor.
  • Sepsis är ofta en följd av exempelvis urinvägsinfektion, sårinfektion eller lunginflammation.

Källa: Sepsisfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.