Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) reagerar efter SVT:s inslag om Fredrik Sterner. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT, Linus Svensson/TT

Shekarabi (S) om blinde Fredrik Sterners situation: ”Lagstiftningen ställer orimliga krav”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sterners historia utgör ännu ett vittnesmål om en sjukförsäkring som försämrats kraftigt under de senaste årtiondena. Det säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), och menar att reglerna måste ändras.

Under onsdagen berättade SVT Nyheter Örebro om Fredrik Sterner, som är blind sedan ung ålder.  

Han får ingen sjukersättning, samtidigt som Arbetsförmedlingen rekommenderar honom att söka det, eftersom de under 15 år inte hittat något lämpligt jobb till honom.

Stänger dörren

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S), som sett inslaget som sändes i Rapport under onsdagen, säger att Fredrik Sterners fall utgör ännu ett vittnesmål om en sjukförsäkring som försämrats de senaste årtiondena:  

– Lagstiftningen som drevs igenom 2008 är extremt restriktiv och ställer helt orimliga krav. Det har också Försäkringskassan medgett, att det är en lagstiftning som i praktiken stänger dörren för rätten till sjukersättning för väldigt många grupper.

Erbjuder inte den tryggheten

Är det meningen att en blind person i Fredriks ålder ska tvingas leva på försörjningsstöd eftersom Försäkringskassan nekar honom sjukersättning trots att Arbetsförmedlingen hänvisar till sjukersättning efter att man i 15 år försökt hitta en anpassad arbetsplats till Fredrik? 

– Sjukersättningen byggdes upp för att skapa en ekonomisk trygghet för människor som förlorat sin arbetsförmåga permanent eller för lång tid. Men idag erbjuder ju inte sjukersättningen den tryggheten. Det är väldigt många människor som blir av med ersättningen eller inte får tillgång till den trots att de förlorat arbetsförmågan för lång tid eller permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.