Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon Olsson och Rebecca Karlsson väntar sitt första barn. Nu har de väntat på Simons a-kassa i fyra månader. Foto: Martin Wik /SVT

Simon ska snart bli pappa – har väntat på a-kassa i snart fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Simon och Rebecca väntar sitt första barn i november, och de hoppades kunna köpa en ny lägenhet till familjen. Men så kom coronapandemin. Simon blev av med jobbet och beroende av a-kassa – pengar han fortfarande väntar på.
– Jag har alltid betalat in avgiften, men nu när jag efter tio år behöver pengar står jag utan hjälp.

Simon Olsson, 29 år, har jobbat sedan han tog examen för tio år sedan. I april i år blev han uppsagd från sitt arbete som produktionsansvarig på ett ljusföretag eftersom firman behövde skära ner på utgifterna.

11 maj lämnade han in sin ansökan om a-kasseersättning.

– Jag har ännu inte fått några pengar. Hela situationen gör mig stressad. Jag har en sambo som är gravid och nu har vi nästan använt upp alla mina sparpengar och behöver snart börja ta av hennes.

– Om det här fortsätter så kommer jag nog behöva jobba ännu längre in i graviditeten än vad som var tänkt. Nu ser det ut som att jag kommer behöva jobba till så nära födseln som möjligt, fyller hans sambo Rebecca Karlsson i.

Simon får inget svar

Simon och Rebecca är oroliga över ekonomin då utbetalningar från a-kassan dröjer.

Simon uppger att han vid flera tillfällen varit i kontakt med Alfakassan och då lämnats med beskedet att de inte kan svara på när någon ersättning kan lämnas ut, eller när hans ansökan kommer att behandlas.

– Jag känner en frustration. Jag har betalat in pengar till dem sedan jag tog studenten, så jag känner att jag gjort rätt för mig. Men nu när jag och min familj behöver hjälp så får vi inte det. Eller vi vet åtminstone inte när den hjälpen kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet