Robert Kayongo har varit i Sverige i nästan nio år. Foto: SVT

Sista chansen över – Migrationsverket avslår Roberts nya ansökan

Publicerad

Efter att Robert Kayongo överklagat tidigare utvisningsbeslut och i mitten av januari skickat in en ny asylansökan står det nu klart att han ska utvisas.

– Det finns inget mer vi kan göra nu, säger hans vän och arbetsgivare Leif Olander.

Den senaste ansökangjordes i januari efter att Robert kayongo mottagit nya hot från hemlandet Uganda. Beskedet på ansökan kom i början av veckan.

– Migrationsverket anser inte att den nya informationen och hoten är tillräckligt för att ge asyl, så han fick avslag, säger Leif Olander.

Utvisningen av Robert Kayongo

– Nu handlar det bara om vilken dag han ska åka, men det rör sig inte om mer än någon vecka.

Inget mer att göra

Vändningarna i ärendet har varit flera och många personer i Roberts närhet har engagerat sig för att han ska få stanna kvar i Sverige. Nu verkar det dock inte finns mer kvar att göra.

– Det är tufft nu och det är tufft för många. Det går åt helt fel håll och myndigheterna är hårda, säger Leif. Det är så det ser ut.

Planerna för omhändertagandet av Robert i hemlandet har pågått under en längre tid, och förhoppningen är att han ska vara i säkerhet.

– Vi har ju planerat flera gånger tidigare och har försökt ordna någonstans för honom att ta vägen som är hyfsat säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Robert Kayongo

Mer i ämnet