Från vänster: Håkan Lagerqvist, Lennart Bondeson (KD), Robert Kayongo, Leif Olander, Murad Artin (V). Foto: Johannes Weckström/SVT

Robert JO-anmäler Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen träffades kommunpolitiker i Örebro tillsammans med Robert Kayongo och närstående till honom för att lyfta Migrationsverkets hantering av Roberts fall. Robert har även valt att JO-anmäla Migrationsverket på grund av hanteringen av ärendet.

Tillsammans med sina närstående Leif Olander och Håkan Lagerqvist träffade Robert Kayongo idag lokalpolitikerna Murad Artin (V) och Lennart Bondeson (KD) för att prata om Migrationsverkets hantering av Roberts asylprocess.

– Det finns fall i Örebro som hanterats horribelt av Migrationsverket, de har gjort fel och då måste man rätta till felen, säger oppositionsrådet Murad Artin.

Utvisningen av Robert Kayongo

– Rättssäkerheten är under all kritik och det får vara nog med sådan hantering av sådana här fall nu.

JO-anmäler Migrationsverket

Robert skulle ha lämnat Sverige den 14 november, men saknade de vaccinationsintyg som krävs för att få komma in i Uganda. Hans utresedatum har därför flyttats till januari.

Robert och hans närstående har nu valt att JO-anmäla Migrationsverket för deras hantering av Roberts ärende.

– Jag tycker det är bra att det blir en JO-anmälan av det här. Dessutom handlar det om Robert som person. Han är en fantastisk ambassadör för god integration i Fellingsbro, och hela länet, och det är upprörande att han ska utvisas, säger kommunalrådet Lennart Bondeson.

”Behövs en mer human bedömning”

2016 ändrade man lagen i Sverige och asylskälet ”ömmande omständigheter” togs bort ur utlänningslagen.

– Man behövde ta radikala beslut i riksdagen 2016, men konsekvenserna har blivit alldeles för allvarliga. Därför måste regeringen ta beslut om att gå tillbaka till en mer human bedömning. Det är helt orimligt att vi har en så skarp lagstiftning och jag har drivit, och kommer driva, att den förändringen ska ske, säger Lennart Bondeson.

Hoppas påverka systemet

Själv är Robert nöjd med dagens möte och försöker hålla modet uppe.

– Jag hoppas att det kan leda till något positivt, inte bara för mig utan alla andra. Reglerna behövs ändras för hela landet, säger han.

– JO-anmälan hoppas jag ska kunna påverka systemet och dem som kommer efter mig. Jag är bara ett exempel på vad som händer i Sverige just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Robert Kayongo

Mer i ämnet