Murad Artin (V) och Lennart Bondesson (Kd) vill se att Migrationsverket stoppar utvisningen av Robert Kayongo. Foto: Vänsterpartiet / SVT

Politiker säger ifrån om utvisningen av Robert

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år i Sverige har Robert Kayongo fått några dagar på sig av Migrationsverket innan han utvisas imorgon. Nu reagerar Murad Artin (V) och Lennart Bondesson (Kd) och protesterar mot Migrationsverkets beslut.

I fredags fick Robert Kayongo, 24 år gammal, reda på att han efter åtta år i Sverige ska utvisas till sitt hemland Uganda. Utvisningen ska påbörjas redan i morgon, onsdag, och i söndags hölls en manifestation för att protestera mot beslutet.

Politiker säger ifrån

Idag uttalar sig kommunalråden Murad Artin (V) och Lennart Bondesson (Kd) i frågan och de tycker båda att Migrationsverket ska stoppa utvisningen av Robert Kayongo. De skriver i ett pressmeddelande att Migrationsverket behöver göra om och göra rätt.

Utvisningen av Robert Kayongo

– Migrationsverket har brustit i hanteringen av det här ärendet. Även om det är en juridisk fråga så måste vi politiker agera. I det här fallet har det funnits brister och det har hanterats klumpigt. Då måste man göra om, säger Murad Artin.

Fler liknande fall

I pressmeddelandet lyfter de båda politikerna att flera liknande fall uppmärksammats de senaste åren, men personligen har Lennart Bondesson inte hört om något fall där utvisningen varit mer ologisk.

– Jag har aldrig sett någon person som har så pass på fötterna vad gäller integration. Han har jobb, bostad, betalar skatt och är engagerad i samhället. Det är egentligen inget som saknas i hans liv som gör att han inte ska få vara kvar i det svenska samhället, säger han.

”Det ser mörkt ut”

– Jag gör vad jag kan och försöker synliggöra vad vi tycker så det syns och hörs, det är min plikt som kommunalråd på lokal nivå. Det verkar som att Migrationsverket bestämt sig, så det ser mörkt ut, men jag vill påpeka det orimliga i det här.

SVT Nyheter Örebro ska i slutet av veckan få en kommentar från Migrationsverket om ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Robert Kayongo

Mer i ämnet