Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dan Olofsson, upphandlingschef på SJ, förklarar varför företaget inte kommer att vara med i upphandlingen av Tåg i Bergslagen. Foto: SJ/SVT

SJ inte med i upphandlingen av Tåg i Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

Tåg i Bergslagen kommer att få en ny operatör, troligtvis i början av nästa år. Orsaken är att SJ, som idag kör tågen, inte är med i den nya upphandlingen.

Orsaken är att SJ anser att villkoren i den nya upphandlingen är obalanserade. Bland annat ställer den krav på operatören att ansvara för långsiktiga investeringar, enligt SJ.

– Man köper in nya fina tåg till Tåg i Bergslagen och man lägger på operatören att säkerställa att det finns en verkstad för de här tågen. Vilket helt klart borde vara ett uppdrag för regionen som äger Tåg i Bergslagen, säger Dan Olofsson, upphandlingschef på SJ.

Region Dalarna

– Vi har haft upphandlad tågtrafik i Sverige i ungefär trettio år och det finns fortfarande en allt för stor omogenhet. Man väljer att lägga villkor som kanske pressar priserna initialt men som resenärerna och utvecklingen av trafiken kommer lida av under avtalsperioden.

Region Örebro län, som är delägare i Tåg i Bergslagen tillsammans med regionerna Dalarna, Gävleborg och Västmanland, har valt att inte bemöta kritiken med anledning av att upphandlingen inte är avslutad och att det därmed råder sekretess runt den.

I klippet berättar Dan Olofsson mer om hur de ser på upphandlingen och hur den kan påverka arbetsmarknaden för anställda i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet