Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Alnebring, ordförande Seko Spårtrafik samt lokförare på SJ. Foto: Leonora Toplica/SVT

Personal lämnar tågbranschen – facket efterlyser åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Det riskerar bli en trasslig sommar för tågbranschen efter att mycket personal valt att säga upp sig. Enligt fackförbundet Seko erbjuder vissa arbetsgivare ersättning på upp till 7 500 kronor per dag om personal byter eller flyttar på sin semester.

– Situationen är kritisk. Det saknas lokförare, tågvärdar, växlingspersonal och även annan personal som behövs för att hålla driften igång, säger Martin Alnebring som är ordförande i Seko Spårtrafik i Örebro län.

Han pekar även på svårigheterna att få tag på vikarier. Särskilt inom kritiska yrken.

– Det saknas ju alltid personal inför sommaren, särskilt lokförare där det är svårt att hitta sommarvikarier eftersom det krävs en lång utbildningstid, säger Alnebring.

Efterlyser flera åtgärder

Orsakerna till bristen på personal är flera, men handlar enligt Seko exempelvis om att folk lämnat på grund av dålig flexibilitet i scheman och allt fler hotfulla situationer för tågvärdar. För att locka tillbaka personal efterlyser förbundet flera åtgärder, både från arbetsgivare och politiker.

Hör mer om fackets syn och förslag på åtgärder i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.