Kritiken handlar om allt ifrån fordon utan fyrhjulsdrift som fastnade i parken, sköldar som gick sönder, brist på mat och dryck till valet av plats.
– Vi har sett brister i att vi inte har haft rätt utrustning och att vi inte har haft samma utbildningsnivå. Nu finns ett nationellt beslut att vi ska ha en viss förmåga när det gäller den särskilda polistaktiken, säger Patrick Ungsäter.
Snabbare beslutsvägar
I utvärderingen konstateras att beslutsvägarna var långa och att det tog lång tid att få avgörande beslut. Men Patrick Ungsäter menar att det är svårt att veta hur det påverkade utvecklingen av upploppet.
– Vi vet inte vad som hade hänt om kollegorna som stod längst fram hade fått kontraorder och dragit tillbaka snabbare. Om det sedan hade skett andra allvarliga händelser på stan, säger han.
Många var inte beredda
Utvärderingen visar att de poliser som arbetade överlag inte var mentalt förberedda på våldet de utsattes för. Förutsättningarna att förbereda sig mentalt inför insatsen var dåliga på grund av bristande planering, att tillkommande resurser kom sent då de arbetade med insatser på annan ort och att det var kort tid mellan utsättning och insats. En stor del av personalen deltog inte ens i utsättningarna.
Utvecklingsområden
Nu har myndigheten fattat beslut om flera utvecklingsområden. Det rör frågor som bland annat beslutsfattandet, utrustning, underrättelseprocessen och tid och tekniker för att arbeta med den mentala förberedelsen inför den här typen av kommenderingar.
– Det här får inte hända igen, i vart fall inte utifrån att vi inte varit förberedda när det gäller den mentala delen, utrustning och taktiskt uppträdande säger han.