80 procent av ansökningarna gjordes digitalt. Men inte alla blev rätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Bara 60 procent lyckades göra giltig ansökan i skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

15 februari var sista ansökningsdatum för skolvalet för de elever som i höst ska börja förskoleklass eller byta skola till ny årskurs. Resultatet: 80 procent av alla som kunde söka tog chansen – men endast 60 procent lyckades göra en giltig ansökan.

Av alla som kunde ansöka om förskola eller skola i skolvalet – det vill säga ansöka till förskoleklass, eller byta skola till årskurs fyra eller årskurs 7 – var 80 procent aktiva i kommunens digitala system för skolvalet.

Problemet är att endast 60 procent lyckades göra en giltig ansökan, vilket innebär att båda vårdnadshavarna måste skriva under ansökan.

Skolvalet i Örebro

– De som inte gjorde en giltig ansökan missade att båda vårdnadshavarna skulle skriva under ansökan. Men vi tycker ändå att det är en bra siffra, eftersom det här var första gången vi genomförde ett skolval, säger Daniel Jonsson, projektledare vid på Örebro kommun.

Alla elever har rätt till en plats på en kommunal grundskola, och han betonar att de vårdnadshavare som inte gjort en giltig ansökan ändå kommer att få sina barn placerade på en skola.

– Då kommer man att placeras på en skola på rimligt avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Örebro

Mer i ämnet