Foto: Thomas Wedin/SVT

SM-veckan – en supersuccé

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan är över och spåren av folkfesten plockas bort i Ånnaboda. Nu hoppas arrangörerna på att Örebro får ha fler stora mästerskap.

– Med de förutsättningar vi haft och att vi aldrig genomfört det förut är det ett otroligt bra event, säger projektledaren Michael Pers. På detaljnivå finns det naturligtvis alltid saker som man kan göra bätte, men inget dramatiskt.

Vecka fem blev en händelserik vecka i Örebro men nu plockas rekvisitan från veckan ner i Ånnaboda. ”Fler mästare, fler idrotter och fler sändningstimmar än någonsin tidigare” stoltserar arrangörerna med på sin hemsida.

Några idrotter fick ställas in

Men det blev inte riktigt så många idrotter som det först var tänkt – tidigt i veckan ställdes rallycrossen in just på grund av det milda vädret och snart stod det klart att isen var för dålig för att genomföra skridskotävlingen. Men publiken svek inte.

– Alla de publika beräkningar vi gjort har överträffats, säger Michael Pers. Inte bara på Örebro Skidstadion där vi haft över 15.000 besökare utan även inne i stan. Vi fyllde Conventum, vi hade över 1.500 i Idrotthuset på dansen...  Jag kan fortsätta hur länge som helst. Jag tycker örebroarna verkligen har uppfattat SM, det var väldigt tydligt.

Om vi tittar på det sportsliga blev det flera lokala medaljer under veckan. Bland annat tog Miia Grändås guld i sin styrkelyftsklass och lokala rallyhoppet Richard Göransson satsade på brons men tog hem ett silver, bara kilometer från platsen där han är uppvuxen.

Dubbla världsrekord

På veckans sista dag sattes dubbla världsrekord i styrkelyft. För att det ska räknas som världsrekord behöver det sättas på en internationell tävling men nytt svenskt och nordiskt rekord är noterat. Över 100 mästare från 24 idrotter korades totalt under veckan som blev den största SM-veckan någonsin, enligt arrangörerna, som sammanfattar veckan så här:

– Vi har visat för alla örebroare och för svenskarna att i Örebro kan vi göra fantatiska event och vi kan ha kul och vi kan delge det till alla medborgarna. Vi kan alltså skapa en folkfest för alla, avslutar Pers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet