Drygt 70 mathantverkare, krögare och entreprenörer över hela länet kommer under helgen att ha öppet för besökare under rubriken ”Matresan”. Bakom arrangemanget står Davide Lindqvist och Rikard Ekbom som knappt hunnit pusta ut efter årets jättesuccé med Wadköping matmarknad.
– Den här idén föddes efter att vi träffat representanter från Sörmland som var intresserade av hur vi jobbade med matmarknaden, säger Davide Lindqvist. De berättade om en liknande runda som kallas Aptitrundan och i södra länsdelen där jag bor har vi varje år en konstrunda. Det fick mig att börja fundera.
Första året ett test-år
Målet var att få ihop 40 producenter som ville delta men efter en del arbete har nästan dubbelt så många räckt upp handen och vill delta.
– En del är producenter som redan har en verksamhet igång och dit man kan åka annars också, förklarar Davide Lindqvist, men nu samlar vi alla på en sajt med en karta där man kan gå in och leta upp dem.
Och det finns många fler producenter ute i länet som förhoppningsvis kommer att vilja vara med längre fram om den allra första helgen visar sig bli succé.
– Första året blir alltid ett testår. Och man behöver inte odla KRAV-certifierat eller ekologiskt, för oss är det allra viktigast med lokalproducerat.
Åk tillsammans
För den som inte har egen bil finns det andra möjligheter att ta sig en sväng ut för att få ett ansikte på den som gör osten eller sylten.
– En del kan man kanske gå eller cykla till om man bor nära. Annars tycker jag att man kan fråga grannen om man kan få hänga med så att man åker i full bil men det finns fortfarande platser kvar på de två bussar som Länsstyrelsen ställer upp med under båda dagarna.