Munskydd ska användas i offentliga inomhusmiljöer, som i butiker. Här berättar smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen om de nya rekommendationerna. Foto: SVT/TT

Smittskyddsläkarens beslut: Munskydd i inomhusmiljöer från 1 april

Uppdaterad
Publicerad

Mot bakgrund av att smittan ökar kraftigt i regionen och att antalet som behöver sjukhusvård går åt samma håll införs nu lokala rekommendationer om munskydd i Örebro län. Det beslutet har regionens smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen fattat.

De lokala rekommendationerna är ett komplement till redan gällande nationella råd från Folkhälsomyndigheten. Det som blir skillnaden för invånarna i Örebro län från och med den 1 april, är hur munskydd används.

– Vi ser behov att göra ytterligare något. Därför har jag tagit beslut om att införa regionala rekommendationer om användning av munskydd i ytterligare miljöer, sa Gunlög Rasmussen, under en pressträff på tisdagen.

Munskydd ska enligt rekommendationerna användas i offentliga inomhusmiljöer där fler personer vistas, så som butiker, apotek och serviceställen. Dessutom ska munskydd användas i kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet. Rekommendationerna gäller preliminärt till den 12 maj för den som är född 2004 och tidigare.

  • Använd munskydd när du åker med kollektivtrafiken, oavsett vilken tid du reser.
  • Använd munskydd om du måste vara på ställen inomhus där flera människor vistas, till exempel i butiker, apotek och serviceställen.
  • I vård- och omsorgsmiljö gäller särskilda rekommendationer kring munskyddsanvändning.
  • För munskyddsanvändning på arbetsplatser och inom skola hänvisas till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Källa: Region Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet