Enligt smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen är det viktigaste att spelare är helt friska under träningar och matcher. Foto: Arkivbild, SVT

Smittskyddsläkarens råd till idrottsklubbarna i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationer och restriktioner råder för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Men inom idrotten är det inte alltid enkelt att hålla avstånd. Om det finns misstänkt smitta inom klubben är det viktigt att agera snabbt, enligt smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

Under tisdagen meddelande BIK Karlskoga att 13 personer kring A-laget testats positivt för covid-19. Under helgen meddelade skånska fotbollsklubben Helsingborg att klubben drabbats av smittspridning, då runt 10 spelare testats positivt.

Snabbt agerande viktigt

Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmusen, kommenterar inte enskilda smittfall, men menar att det är viktigt att agera snabbt inom idrottsvärlden.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är viktigt eftersom många av de här klubbarna har täta träningstillfällen. Man kan inte sitta och vänta på resultat och se hur det utvecklar sig, utan det är snabbt agerande som gäller.

Uppmaningen: testa vid symptom

Det viktigaste är att vara helt frisk under träning och matcher, enligt Gunlög Rasmussen. Att testa sig vid symptom är också en viktig del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet