Foto: TT

Snabb släckningsmetod ratas – av miljöskäl

Uppdaterad
Publicerad

Trots att räddningsledningen har tillgång till stora mängder brandbekämpningsmedel kommer de utländska brandflygen som sattes in idag att bara få använda vatten. Osäkerhet kring hur medlet påverkar miljön får insatschefen att säga nej.

En person har hittills dött och över 1.000 personer har evakuerats på grund av branden som fortfarande hotar Norbergs 4.500 invånare. Men trots att branden forfarande inte är under kontroll så har räddningsledningen besämt att de utländska brandflygplanen bara ska använda vatten. I vanliga fall blandar de i ett skumbildandemedel som fördubblar effekten och kortar släckningsarbetet.

– Det är också en miljöfråga, skum och vätmedel hör inte hemma i naturen så vi kommer att bomba med vanligt vatten, säger biträdande räddningsledare Tomas Strandman.

Skogsbranden i Västmanland

Men när bränderna har sån här omfattning borde man inte tänka i de banorna?

– Nej, vi vill inte tillföra något nytt. Vi vill vara säkra på att vi inte ställer till någon långvarig kvarliggande skada utan vi använder vatten och det är ett fullgott släckmedel.

Även om det då tar längre tid till att få kontroll?

– Ja, kanske, det är den metoden vi använder.

Det kan tyckas märkligt att räddningsledningen nu är osäkra på hur medlet skulle påverka naturen, då det har använts tidigare. Men enligt brandingenjör Anders Edstam så har medlet inte använts vid den här typen markbränder tidigare.

– Inte vad vi känner till, och därför vill vi inte ta nägra risker, säger Anders Edstam.

Räddningsledningen har stora mängder av tillsatsmedel till sitt förfogande men de väljer att inte använda det just på grund av osäkerheten kring miljöeffekter. Länsstyrelsen ska nu utreda frågan. När flygplanen i vanliga fall arbetar blandar personalen i 24 liter av ett tillsatsmedel till ungefär 6.000 liter vatten.

Det leder till att vattenmassan kan sträcka ut sig över ett dubbelt så stort område något som skulle underlätta släckningsarbetet och kunna minska samhällets kostnader för insatsen.

Hur mycket får sånt här kosta?

– Det får kosta så mycket som det kostar. Det måste åtgärdas och därför ser vi inte på det i budgettermer just nu, utan vi sätter in de åtgärder som krävs för att få bukt på det hela, säger landshövding Ingemar Skogö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet