Socialsekreterare i Karlskoga tjänar sämst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare i Karlskoga tjänar sämst i landet, enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. De anställda som SVT pratat med är oroliga över utvecklingen.

– Det här riskerar ju att utarma socialtjänsten och det går ju även ut över vårt lokala samhälle i Karlskoga, säger Cecilia Birath Hurtig, socialsekreterare på kommunen.

Nyligen föreslog kommunstyrelsen ett lönelyft för gruppen på totalt 560 000 kronor – men det är långt ifrån tillräckligt, enligt de anställda som SVT pratat med.

– Enligt fackets (Fackförbundet Vision) uträkningar skulle det behövas nästan 3,5 miljoner och det är ju bara för att få upp lönerna till samma nivå som riksnittet, Cecilia Birath Hurtig, socialsekreterare på Karlskoga kommun.

Hon och kollegan Ida Långh är mycket bekymrade över utvecklingen de senaste åren. De menar att det här riskerar att få många negativa konsekvenser.

– Bara senaste året har flera kollegor sagt upp sig enbart på grund av att lönerna är så låga. Dessutom har vi svårt att rekrytera, framför allt att hitta erfaren personal, säger Ida Långh.

”Beror på hur man räknar”

Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, håller med om att lönerna är låga, men delar inte uppfattningen om att Karlskoga är sämst i hela landet.

– Det beror på hur man räknar. Men med det sagt håller jag med om att vi inte har de högsta lönerna, långt därifrån.

Hur kommer det sig att det ser ut så här?

– Det kan sannolikt bero på flera faktorer. Men vi ifrågasätter som sagt att vi skulle vara sämst i hela Sverige, för det är vi inte.

Hör mer från Tony Ring i klippet.

Så mycket tjänar socialsekreterare i länet

Ljusnarsberg – 38 961 kr

Laxå – 38 350 kr

Nora – 36 588 kr

Degerfors – 36 205 kr

Lindesberg – 35 410 kr

Hällefors – 35 176 kr

Askersund – 35 000 kr

Kumla – 34 759 kr

Örebro – 34 084 kr

Hallsberg – 33 964 kr

Lekeberg – 33 343 kr

Karlskoga – 32 409 kr

Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR.

(Siffrorna är från 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.